„Există o voce înăuntrul tău care șoptește toată ziua: „Simt că asta e bine pentru mine, știu că aceea e greșit.”
Niciun profesor, predicator, părinte, prieten sau om înțelept nu poate decide ce este bine pentru tine; ascultă doar vocea care vorbește în interiorul tău.” * Shel Silverstein
Fie că ai ajuns sau nu să-ți identifici valorile personale, ideea e că fiecare dintre noi avem valori. Ele fac parte din noi la fel ca și grupa de sânge sau genetica noastră. Și sunt la fel de unice ca și amprentele noastre individuale.
Valorile personale determină ceea ce este cu adevărat important și semnificativ pentru noi.
Valorile de bază sunt cine ești tu în natura ta cea mai profundă, nu cine crezi că ar trebui să fii pentru a te potrivi părerilor, cerințelor, judecăților sau standardelor celorlalți. Ele sunt busola care ne indică „nordul nostru adevărat”.
Când felul în care gândești, vorbești și te comporti se potrivește cu valorile tale, viața se simte foarte bine – te simți întreg, mulțumit, în puterea ta. Viața se simte plină de sens și scop.
Dar când gândurile, vorbele și comportamentele tale nu se aliniază valorilor tale personale, atunci lucrurile se simt … greșite. Viața se simte stresantă. Iar tu te simți lipsit de putere, nemulțumit, neliniștit, nefericit.
Acesta e motivul pentru care este atât de important să depui un efort intenționat și conștient pentru ca să-ți identifici valorile personale și să trăiești aliniat cu ele.
Îți dezvălui aici un proces simplu, în șase pași, pentru a te ghida să-ți identifici propriile valori de bază …
„Urmăreste-ti fericirea.
Dacă îți urmezi fericirea, te pui pe un fel de pistă
care a fost acolo tot timpul așteptându-te,
iar viața pe care ar trebui să o trăiești este cea pe care o trăiești.
Când poți vedea asta, începi să întâlnești oameni
care se află în câmpul fericirii tale și îți deschid ușile.
Eu zic: urmează-ți fericirea și nu te teme,
iar ușile se vor deschide acolo unde nici nu visai că vor fi.
Dacă îți urmezi fericirea,
se vor deschide porți care nu s-ar fi deschis pentru nimeni altcineva.”
–Joseph Campbell
„Cunoasterea altora este inteligență; să te cunoști pe tine însuți este adevărata înțelepciune. Stăpânirea celorlalți este forță; însă a te stăpâni pe tine însuți este adevărata putere.”
* Lao Tzu, Tao Te Ching
PASUL 1: EXPLOREAZĂ
Începem cu un exercițiu care te ajută să-ți identifici în mod clar valorile de bază. Ia un pix și hârtie sau dacă vrei, poți alege să-ți notezi pe computer sau pe alt device.
Îți poți aminti un moment în care te-ai simțit complet/ întreg/ total?
Un moment de vârf al vieții tale când erai în elementul tău, când totul se simțea … aliniat? Un moment în care te-ai simțit fericit și împlinit?
Ia puțin timp pentru a-ți aminti acel moment de vârf. Când ești gata, notează-ți câteva propoziții care descriu în detaliu acel moment.
De exemplu, iată unul dintre momentele mele de top de dinainte de pandemie:
Eram la unul dintre evenimentele de reconectare cu sine și noi (eram 23 de oameni împreună) făceam un „cerc de închidere” pentru că întâlnirea se apropia de sfârșit. Pe parcursul serii oamenii au povestit unul câte unul; cei mai curajoși dintre ei chiar și-au deschis inimile și au împărtășit povești foarte intime, au vorbit despre revelații personale și conștientizări profunde asupra condiției umane. În cameră se simțea iubire, bucurie și camaraderie. La final am ajuns cu toții să cântăm, să ne îmbrățisăm și să … lăcrimăm împreună! Atmosfera se simțea atât de caldă, intimă și autentică … și noi eram profund conectați. În acele momente am simțit că fac exact ceea ce ”ar trebui” să fac.
Cred că ai prins ideea, da? … Descrie și tu o experiență de top a ta …
PASUL 2: EXTRAGE ESENȚA
Ok, acum că ai descris experiența ta, gândește-te la ce valori erau exprimate și resimțite în acel moment.
Ce a fost important pentru tine la acel moment care l-a făcut atât de special?
Din experiența personală pe care am descris-o mai sus, pot extrage că prețuiesc:
-Iubirea și conexiunea
-Lucrul cu oamenii pentru a-i ajuta să sufere mai puțin și să fie mai fericiți (Contribuție)
-Să fiu deschisă, vulnerabilă și autentică
-Sentimentele de curaj și putere
-Viața – un profund sentiment de bucurie de viață
Te-ai prins? … Acum notează câteva lucruri din momentul tău de vârf.
PASUL 3: ALEGE
Alege una sau două valori pe care le-ai identificat ca fiind cele mai importante pentru tine. Notează-le pe hârtie.
Din cele cinci valori identificate de mine mai sus, simt că „Iubirea” este cea mai importantă pentru mine, în viața mea. Pe locul doi, foarte apropiată ar fi „contribuția”.
PASUL 4: DEFINEȘTE
Acum scrie puțin despre ce înseamnă valoarea (sau valorile) alese pentru tine.
Cuvinte diferite înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți, deci este important să definești ce înseamnă această valoare pentru TINE, în viața ta.
Pentru mine de exemplu, ”contribuție” înseamnă, în esență, că îmi folosesc talentele, darurile și abilitățile în folosul omenirii. Inspir oamenii să devină mai pașnici, mai fericiți, mai sănătoși și să traiască în armonie. Contribuția este un flux exterior din sentimentele mele înnăscute de iubire și bucurie de viață.
Valoarea „iubirii” se manifesta prin a-mi exprima iubirea din inima mea. Iubirea înseamnă pentru mine că simt un sentiment profund de legătură cu toate ființele și cu tot ce există în acel moment. O profundă legătură cu viața însăși.
Deci, … lasa-te inspirat și scrie ce înseamnă valorile tale pentru tine și apoi …
PASUL 5: NUMEȘTE-LE
Alege un nume de valoare care ți se pare potrivit. Așa cum am spus, cuvinte diferite pot însemna lucruri diferite pentru diferiți oameni, deci este important să definești modul în care acel cuvânt este semnificativ pentru tine.
De exemplu, cuvântul contribuție la mine este semnificativ numai dacă îmi exprim cu adevărat iubirea înnăscută pentru viață.
Nu aș simți că îmi exprim valoarea contribuției dacă aș face o favoare cuiva, de exemplu, dar făcând asta cu amărăciune. Pentru mine, contribuția trebuie să aibă întotdeauna o energie iubitoare autentică în spatele ei. Contribuția la mine este activă . Un alt cuvânt pentru contribuție, în modul în care o spun, ar putea fi „bunătate”. De fapt, cred că acest cuvânt se potrivește mai bine pentru mine, așa că voi numi această valoare „bunătate”.
De asemenea, poate, pentru altcineva, „iubirea” ar însemna dragoste romantică sau ar putea însemna să vorbești și să acționezi în anumite moduri. Valoarea mea personală a iubirii înseamnă pentru mine că trăiesc și exprim sentimente de compasiune și iubire necondiționată față de o altă ființă și/sau de viața însăși. Deci, „iubire necondiționată” este al doilea nume de valoare pentru mine.
So … Care sunt ale tale? …. Notează-le.
PASUL 6: REPETĂ ȘI DESCOPERĂ-ȚI VALORILE ESENȚIALE
Acum, că ai una sau două valori, poți repeta pașii de la 1 la 5 până când ajungi la un set de 5 – 10 valori. Acesta îl numim setul tău de valori de bază . S-ar putea să observi că aceleași valori apar din nou și din nou și este perfect în regulă. Vezi, totuși, dacă poți explora noi valori în timp ce parcurgi din nou pașii, până când vei avea nucleul de 5-10 valori esențiale.
Și pentru că, din practica lucrului cu ultimii 3 clienți de coaching, am observat această confuzie, simt să clarific aici …
Există o distincție importantă care trebuie făcută între valori și obiective.
Valorile oferă un sentiment profund de direcție (sens) continuă pentru viața noastră – nu sunt scopuri în sine.
Obiectivele sunt lucruri pe care vrem să le realizăm sau să le facem – ele sunt adesea scopuri în sine.
Valorile există întotdeauna în momentul prezent … ele sunt repere valabile în orice moment dat.
Obiectivele sunt scopuri pentru viitor.
Unele religii sau tradiții încă mai spun/ impun oamenilor ce trebuie să prețuiască și cum ar trebui să acționeze, însă aici nu e despre asta.
Valorile, în felul în care vorbim despre ele aici, sunt liber alese de tine. Valorile tale adevărate nu-ți sunt/pot fi impuse de cineva din exterior.
Ele ți se revelează prin ascultarea inimii tale și alinierea a ceea ce contează cel mai mult pentru tine, așa că e important să fii cu adevărat sincer cu tine în legătură cu ceea ce prețuiești cel mai mult în viață.
Valorile nu sunt reguli, porunci sau constrângeri și sunt cel mai bine păstrate atunci când te simți liber și relaxat. Pe de altă parte, te simți liber și relaxat atunci când te exprimi pe tine și manifești viața în acord cu valorile tale.
Deci, e important să rămâi deschis și flexibil, pentru că valorile pot lua noi forme și se pot schimba și rafina de-a lungul vieții.
Lasă-mi un comentariu dacă ai întrebări sau vrei să împărtășești valorile tale! Dacă ți-a plăcut și simti că ar fi de folos și prietenilor tăi, simte-te liber să dai Share. Pe mine m-ar bucura un like sau un simplu ”Multumesc!”