La multi ani!
Iată-ne deja în cea de a doua săptamână din 2019! Sper că ai petrecut frumos de revelion si poate chiar ti-ai prelungit vacanta de sărbători.
Dacă abia te-ai întors din vacantă și nu ai reusit încă să-ti iei timp să te gândesti la obiectivele pentru 2019, acest articol ar putea fi exact ceea ce ai nevoie.
Stabilirea obiectivelor(ce comunist sună!) este (totusi) subiectul oricărui început de an și dacă n-ai facut-o pană acum, probabil nu prea ”te trage inima” cum se spune, și nu neaparat din motive de … lene. 😉
Nu știu cum e pentru tine, însă din experienta personală și din lucrul cu clientii, în anii trecuti am observat că nu prea reușeam să ne atingem obiectivele pe care ni le stabilisem plini de entuziasm, dar printr-un proces poate superficial, poate incomplet sau poate doar nepotrivit nouă. Știm amândoi că ar fi absurd să facem aceleași lucruri și să așteptăm alte rezultate, așa că, în 2019 hai sa stabilim obiective(le) altfel!
Îti propun o abordare holistică(completă) pe care am testat-o personal anul trecut și la finalul anului am constatat că am realizat ce mi-am propus în proportie de 80%. Practic, e un proces în 2 etape și mai multi pași pe care ti-i voi prezenta pe parcursul a 2 articole, în care vom realiza împreună:
Suplimentar, dacă vrei, putem completa procesul printr-o sesiune de coaching 1 la 1 în care să lucrăm individual la
3. Identificarea resurselor Noului Tu necesare pentru atingerea obiectivelor
adică, să identificăm ce abilitati să-ti dezvolti și ce comportamente să adopti pentru a-ti atinge obiectivele. Dar, să le luăm pe rând!
În acest articol vom aborda prima etapă a procesului, adică …
Începe prin a lăsa orice altceva de-o parte 30-45 de minute și găsește un loc unde te poti relaxa și poti aprofunda aceste întrebări. Poate fi într-un mall sau o cafetărie locală savurând latte-ul preferat, în fata focului acasă, sau în baie cu un ceai din plante sau un pahar de vin. Apoi, răspunde la aceste nouă întrebări de coaching pentru a examina și pentru a sărbători felul în care au mers lucrurile în anul trecut pentru tine și pentru afacerea/cariera ta.
Important: Fă tot posibilul pentru a identifica cele cinci elemente pentru fiecare întrebare și răspunde intuitiv, din inimă. Nu este vorba despre ceea ce „dă bine” în ochii altora, ci despre ceea ce te face pe tine să te mândrești – indiferent cât de mic sau de neimportant ar putea părea altora.
Aceasta ar putea fi ceva mare, mic sau oriunde între ele. De ce esti cel mai mândru?
Ce a fost greu? De ce ești mai multumit? Că le-ai depășit, de felul cum s-au rezolvat sau pentru felul cum ai făcut fată?
Gândește-te la abilităti, cunoștinte, tehnici, fapte utile, lectii învătate etc.
Acestea ar putea include (dar nu se limitează la!) Punctele forte, slăbiciunile, talentele, credintele, dorintele, valorile, sperantele, temerile, pozitive sau limitative etc.
Cu cine ti-ai ”crescut” relatia? Acest lucru ar putea fi în viata personală sau în afaceri/la job.
Gândește-te în general – ar putea fi ceva care are ștampila ta unică pe ea!
Mare sau mică, cum i-ai ajutat pe altii/comunitatea/lumea ta? Ar putea fi în familia ta, într-o comunitate mai largă, prieteni, colegi, chiar străini!
Ce ti-a plăcut cel mai mult în afacerea/cariera ta anul acesta? Ia-ti o clipă pentru a simti cu adevărat această întrebare.
___________________________________________________________________________
Pentru a-ti ușura acest proces, poti printa articolul și apoi completa răspunsurile direct în spatiile inserate la fiecare întrebare.
Este momentul să-ti revezi răspunsurile și să integrezi ceea ce simti, așa că te rog, ia în considerare:
Acum e timpul pentru partea peste care sărim, de obicei …
Ai răspuns și ai revizuit întrebările, respiră adânc, simte și sărbătorește tot ceea ce deja ești – și devii. Bucură-te de ceea ce simti și integrează toate acele emotii. Păstrează emotiile timp de 30 de secunde, 60 de secunde, două minute … sau cât simti că ai nevoie.
Relaxează-te și rămâi mai mult timp – mândru de tine, de realizările tale, de ceea ce ai învătat și de modul în care ai crescut. Recunoaște-te. Vezi cine ești după tot ceea ce ai obtinut în anul care tocmai s-a încheiat!
Ce vrei să-ti spui acum? … ceva pe care ti-ai dori să-l tii minte și să-l păstrezi.
Pentru a încheia acest exercitiu, ia în considerare ce recompensă sau ”tratament” îti va reaminti că ai muncit din greu, că ai învătat și ai crescut ca persoană.
Ce ai putea face pentru a ancora sentimentul de recunoștintă și încredere în tine pentru tot ce ai obtinut?
De exemplu: ai putea să-ti iei o zi liberă pentru a face ceva creativ, să-ti cumperi ceva imprimat sau pictat, o eșarfă, o cravată sau bijuteriile pe care ti le dorești și sunt acum la reducere. Ar putea fi, de asemenea, ceva mic și simbolic, de exemplu, o sculptură mică reprezentând un leu, un magnet de frigider reprezentând un vultur, o bucată de ametist, o cheie specială sau orice altceva asociezi tu cu ideea de succes și reușită.
Sfat: Este bine ca acel obiect-ancoră să fie ceva frumos, pe care îl poti vedea de multe ori. Nu este vorba de valoarea materială în sine, ci de recompensarea și sărbătorirea ta. Alege ceva care creează o ancoră pentru a-ti reaminti de acest an, ceva special care îti recunoaște toate eforturile.
Acum te las să-ti dai răspunsurile și, mai ales, să te răsplătești. Este important și simbolic. Amintește-ti că meriti!
Dacă ti-a plăcut articolul despre cum să ne stabilim obiectivele altfel pentru 2019 și consideri că ar fi util și prietenilor tăi, te încurajez să dai Like și Share cu generozitate! Deasemenea, lasă-mi un comentariu dacă îti dorești să aprofundezi subiectul stabilirii obiectivelor pentru 2019, așa încât să aflu dacă e util pentru tine să vin cu o continuare, așa cum intentionez, de fapt.
Dacă ești pentru prima dată aici, te invit să citești și alte articole pe blog sau să descoperi ce pachet de coaching ti se potrivește, în pagina de produse și servicii. În curând vor apărea noi cursuri și/ sau evenimente.
Te invit să rămânem conectati și pe pagina de facebook, CW – Coaching Wisdom , pe instagram Claudia Wotsch și pe canalul de Youtube, Claudia Wotsch.
Și, bineînteles, dacă vrei să fii la curent cu postările mele, te invit să te abonezi la newsletter aici.
Cu drag,
Claudia – Antrenorul tău pentru întelepciune și stare de bine