Povestea celor doi lupi este o veche povestioară a indienilor Cherokee despre căpetenia unui mare sat. Într-o zi, acest conducător se hotărăște că venise ziua să-l învete pe nepotul său preferat ce înseamnă viata. Îl duce la pădure, îl așează sub un arbore bătrân și îi explică:
”Fiule, în mintea și în inima fiecărui om s-a dus o luptă, o luptă care dăinuie și astăzi. Chiar dacă eu sunt conducătorul bătrân și întelept, căpetenia poporului nostru, această luptă se poartă și în interiorul meu.
Dacă nu știi că ea are loc, te va aduce în pragul nebuniei. Nu vei ști niciodată în ce directie să te îndrepti. Uneori, vei câștiga în viată, dar mai apoi, fără să întelegi de ce, vei descoperi că te-ai rătăcit, că ești derutat și ti-e teamă că poti pierde toate lucrurile pentru care ai muncit din greu. Adeseori vei crede că faci ceea ce trebuie, iar apoi vei descoperi că făceai alegerile greșite. Dacă nu întelegi fortele binelui și ale râului, ale vietii colective și ale celei individuale, ale sinelui adevărat și ale celui fals, vei trăi mereu o viată lipsită de liniște.
Este ca și cum în mine ar trăi doi lupi imenși: unul alb și unul negru. Lupul alb este bun, blând și inofensiv. El trăiește în armonie cu tot ceea ce se găsește în jurul lui și nu se simte atacat atunci când nimeni n-a avut această intentie. Lupul bun e stabil și puternic datorită faptului că întelege cine este și de ceea ce este capabil, luptă doar dacă e corect să o facă și când trebuie, pentru a se proteja pe el sau pentru a-și apăra familia (și chiar și atunci o face cu măsură). Are grijă de toti ceilalti lupi din haită sa și nu se comportă niciodată altfel decât este.
Dar în interiorul meu trăiește și un lup negru, iar acesta este foarte diferit. El este agitat, mânios, nemultumit, invidios și temător. Până și cel mai neînsemnat lucru îl face să izbucnească într-o criză de furie. Se luptă cu toată lumea, tot timpul, fără niciun motiv. Nu poate gândi limpede, pentru că lăcomia de a avea mai mult, mânia și ura îl copleșesc. Dar este o mânie inutilă, fiule, deoarece această mânie nu va schimba nimic. El caută ceartă oriunde merge și de aceea o găsește cu mare ușurintă. Nu are încredere în nimeni și nu are prieteni adevărati.”
Bătrânul întelept a rămas în tăcere pentru câteva clipe, lăsând povestea celor doi lupi să pătrundă în mintea tânărului sau nepot. Apoi, s-a plecat ușor în fată, a privit adânc în ochii nepotului și i-a mărturisit:
”Uneori, mi-e greu să trăiesc cu cei doi lupi în mine, fiindcă ambii se luptă cu înverșunare, pentru a pune stăpânire pe spiritul meu.”
Pironit locului de povestea bunicului, băiatul se agătă de hainele lui și îl întrebă pe nerăsuflate:
”Care dintre cei doi lupi va învinge, bunicule?”
Cu un zâmbet cunoscător și o voce fermă, puternică, bătrânul îi spune:
”Amandoi înving, fiule. Vezi tu, dacă aleg să-l hrănesc doar pe lupul alb, cel negru va aștepta mereu în umbră, ca să vadă când mă dezechilibrez sau când sunt neatent, pentru a-l ataca pe celălalt și, astfel să creeze multe probleme și mie, și tribului nostru. Va fi mereu furios și va face totul pentru a primi atentia de care are nevoie. Dacă îi ofer atentie acestui lup negru, fiindcă îi înteleg firea, dacă îl recunosc drept fortă puternică ce este și îi dau de înteles că îl respect și mă voi folosi de ajutorul sau, atunci când tribul nostru se va află la necaz, va fi multumit și amândoi lupii au de câștigat. Toti avem de câștigat.”
Derutat, băiatul l-a întrebat:
”Nu înteleg, Bunicule. Cum se poate ca ambii lupi să câștige?”
Căpetenia a continuat:
”Vezi tu, fiule, lupul negru are multe calităti importante de care s-ar putea să am nevoie cândva. Este aprig, are vointa puternică și nu se da bătut niciodată. Este deștept, iscusit și poate concepe cele mai complicate strategii, de care ai mare nevoie în vremuri de război. Are multe simturi fine, pe care numai cel ce privește prin ochii întunericului le poate aprecia. În mijlocul unui atac, ar putea fi cel mai mare aliat al nostru.”
Apoi, bătrânul scoate din desaga lui două bucăti de vânat și le pune pe jos, una la dreapta și una la stânga sa. Arată cu degetul spre ele și spune:
”Aici, în stânga, am hrană pentru lupul alb, iar în dreaptă am hrană pentru lupul negru. Dacă aleg să-i hrănesc pe amândoi, nu se vor mai lupta între ei ca să-mi câștige atentia și mă pot folosi de fiecare după trebuintă. Și pentru că între ei nu mai e război, îmi pot asculta vocea cunoașterii profunde și pot alege pe care trebuie să-l folosesc atunci când am nevoie.
Dacă bunica ta are nevoie de mâncare pentru a pregăti o masă mai deosebită, iar eu nu am avut grijă de asta așa cum ar fi trebuit, îl pot ruga pe lupul alb să-mi împrumute farmecele sale, pentru a-l consola pe lupul ei negru, care e înfometat și furios. Lupul alb știe întotdeauna ce să spună și mă va ajuta să fiu mult mai atent la nevoile ei.
Vezi tu, fiule, poate că aceasta este povestea poveștilor: dacă întelegi că în interiorul tău există două mari forte și dacă le oferi amândurora același respect, toti vom avea de câștigat și va fi pace. Pacea, fiul meu, este misiunea unui indian Cherokee-scopul suprem al vietii.
Omul care poartă înăuntrul său pacea, are totul. Cel care este dezbinat în războiul interior, nu are nimic.
Tu ești un tânăr care trebuie să aleagă cum va interactiona cu fortele lăuntrice opuse. Ceea ce vei alege va hotărî cum îti vei trăi restul vietii. Iar atunci când unul dintre lupi va avea nevoie de o atentie deosebită, ceea ce se întâmplă uneori, nu trebuie să te rușinezi; poti recunoaște asta în fata înteleptilor și să primești ajutorul de care ai nevoie. Dacă vorbești deschis, cei care au trecut deja prin această luptă îti pot oferi din întelepciunea lor.”
Sursa: „De ce oamenii buni fac lucruri rele?”, Debbie Ford, Editura For You
…. Ei, ti-a placut povestea? Dacă da, simte-te liber să o împărtașești prietenilor și tuturor celor care ar putea beneficia de întelepciunea ei.
Sper că i-ai ”prins” morala și sper ca aceasta va avea darul de a te face să privești, dintr-o altă perspectivă, vechile convingeri despre bine și rău care ti-au fost inoculate în copilărie și de-a lungul vietii tale de până acum.
Îmi doresc să conștientizezi că, doar acceptându-te în întregime așa cum ești, cu lumina și cu umbra din tine, poti să-ti găsești Pacea interioară și … poti avea totul! Și îti doresc să ai totul!
Dacă ai ajuns până aici, te felicit, îti multumesc si îti ofer ca bonus povestea, într-un scurt video aici.
Te invit să descoperi si alte povești pline de întelepciune, despre iubire și despre viată, pentru dezvoltarea noastră spirituală dar și pentru bucuria sufletului. Te poti „orienta” în căutarea ta folosind căsuta „caută” din coloana din dreapta.
Deasemenea, te invit să te abonezi la newsletter, în formularul de mai jos, pentru a primi vești despre articole noi, resurse gratuite și promotii.
Te îmbrătișez cu multă iubire
Claudia
[mc4wp_form]