Ca în fiecare duminică și azi am o poveste pentru tine. Însă nu e dintr-o carte sau de pe internet, nici din experientele cu clientii mei … E o poveste personală despre schimbare, despre vindecare, despre depășirea limitelor … e povestea unui interviu … despre iubire. Și povestea spune așa:
A fost odată, ca niciodată, o femeie foarte frumoasă, caldă, bună, blândă, harnică, gingașă si foarte puternică, sotie iubitoare și mamă a 2 fetite. Această femeie era mama mea.
Sufletul ei pur a auzit mult prea devreme chemarea îngerilor și, după o lungă și grea suferintă, a ales să li se alăture în ceruri, lăsându-ne triști și neîmpăcati cu pierderea ei pe noi toti, cei care o iubeam. Avea doar 46 de ani.
Eu o iubeam mai mult decât orice, o adoram pur și simplu, era modelul meu, ”icoana” mea … și pierderea ei mi-a marcat viata profund și iremediabil. Am suferit teribil ani la rând și fiecare moment de fericire pe care l-am trăit ulterior purta în el o umbră de tristete că nu e și ea aici să se bucure împreună cu mine.
Anii au trecut și suferinta și-a pus amprenta din ce în ce mai vizibil, pe chip și în privire și invizibil, pe sufletul meu.
Erau zile în care, inexplicabil, simteam un gol interior și aveam sentimentul că îmi lipsește ceva esential sau că am uitat ceva important, fără să fiu conștientă ce anume. La un moment dat, un gând mă oprea din ceea ce făceam:
”azi am uitat să o sun pe mami!” 😥
… apoi, cu o lacrimă-n ochi, mă linișteam.
Încă mi se întâmplă să vreau să o sun pe mami, acum, din ce în ce mai rar. Acum știu că, din dimensiunea în care este, ea a vegheat întotdeauna asupra vietii mele și mi-a trimis oameni-îngeri care să-mi fie aproape și să mă sprijine în procesul de vindecare a sufletului meu.
În urmă cu doua zile s-au împlinit 20 de ani de dor.
Și tot acum două zile, s-a întâmplat și ceva magic: am găsit curajul să mă deschid, mi-am depășit limitele și am participat pentru prima dată ca invitată, la o emisiune TV.
Emotii multe, agitatie, nesomn, preocupare … pentru ca totul să decurgă bine.
Ovidiu Oltean, mentorul meu în Public Speaking care m-a sfătuit și sustinut de la distantă să-mi pregătesc interviul (și căruia îi multumesc cu recunoștintă pentru cunoașterea împărtășită și pentru că este un suflet atât de frumos), m-a ”linistit” cu o celebră zicală a lui Dale Carnegie:
“Întotdeauna sunt trei tipuri de discursuri la fiecare aparitie a ta în public. Unul pe care l-ai repetat, unul pe care îl oferi celorlalti și unul pe care ai fi vrut să îl prezinti.”
Și eu nu am făcut exceptie.
Deși nu era tocmai un discurs în sine, iată cum arată de fapt interviul pregătit de mine pentru aparitia în emisiune:
FA:-Cum procedăm dacă ne îndrăgostim de cineva care este într-o relatie de lungă durată?
CW:-Înainte de a răspunde la întrebare doresc să fac o precizare:
Consider că în toate relatiile noastre, și cu atât mai mult în relatiile de iubire, dincolo de orice alte considerente, ar trebui să ne lăsăm ghidati de bun simt … bunul simt vine din Sinele nostru și, venind de-acolo nu are cum să ne lase să greșim.
Și o altă idée: fiecare om și fiecare cuplu este unic și ceea ce functionează la mine sau la prietena mea, e posibil să nu functioneze la alte persoane, așa încât, e bine să trecem prin filtrul personal toate sfaturile sau sugestiile pe care le primim.
Referitor la întrebare, cred nu se poate vorbi de o retetă anume și fiecare om se comportă în functie de propriile valori, de educatie, de nivelul de evolutie la care se găsește, în functie de mediul în care trăiește și chiar în functie de conjunctură.
Eu am evitat să intru în asemenea cercuri tocmai pentru că mă respect atât pe mine cât și alegerile celorlalti, dar asta nu înseamnă că altii nu o pot face.
Unii poate vor întreba:
– Bine, dar tu nu contezi, viata ta nu contează? N-ai și tu dreptul să-ti trăiești viata și să fii fericită?
– Ba da! le răspund. Tocmai pentru că am dreptul să fiu fericită am grijă ca actiunile mele să nu mă pună în situatii în care mi-aș putea atrage nefericirea.
Sigur că pot visa frumos și mă pot îndrăgosti până peste urechi de .. Brad Pitt, de ex. Însă, dacă Brad P. care o iubește de atâtia ani pe Angelina cu care are 6 sau câti copii are, nu dă nici cel mai mic semn că m-ar plăcea și că ar fi interesat în vreun fel de mine, ar fi curată nebunie ca eu să o tin pe-a mea și să-mi alimentez o stare care nu mă va duce decât, poate, la deceptie.
E ok să ne îndrăgostim, e minunat chiar să simtim acei fluturași în stomac, însă e de dorit să purtăm permanent și creierul cu noi și să-l mai și folosim, că de-aia ni l-a lăsat natura.
Dacă totuși, îti dai seama că dorinta de a fi cu acea persoană este foarte puternică și acea persoană îti dă, la rândul ei, semnale clare și evidente că este interesată de tine, și dacă ești dispus să-ti asumi toate consecintele actiunilor tale, atunci poti decide să intri în viata acelei persoane … cu delicatete, cu tact și cu mult respect …
FA:-Cum îmi dau seama dacă îl iubesc cu adevărat sau nu?
CW:-Pentru început aș vrea să fac distinctia între îndrăgostire și iubire tocmai pentru a se întelege exact ce se întâmplă cu cei 2 parteneri la momentul îndrăgostirii și mai apoi pe parcurs.
De-a lungul timpului iubirea a fost împărtită în diverse feluri, însă cea mai cunoscută este cea a grecilor care au găsit 4 forme ale iubirii:
Philia, Storge și Agape sunt considerate forme ale iubirii superioare
Îndrăgostirea e o stare de magie, un fel de hipnoză temporară, în care singura dorintă este să fim cât mai mult în prezenta persoanei de care ne-am îndrăgostit. Indragostirea este Eros – dorintă pură de a poseda, de a atinge …
Iubirea este o stare a sufletului total opusă îndrăgostirii. În îndrăgostire suntem extrem de egoiști și interesati, pe când în iubire suntem extrem de altruiști și oferim tot ce avem mai bun fără să așteptăm nimic în schimb. Pornind de la aceste caracteristici, fiecare poate face distinctia și diferenta între îndrăgostire și iubire.
FA:-Cum îmi pot da seama dacă cineva este sau nu cu adevărat fericit?
CW:-Cel care este fericit la rândul sau, recunoaște fericirea și în ceilalti.
Desigur, sunt multi oameni care mimează fericirea zilnic atunci când sunt în compania cunoscutilor, în concediu, la plajă, în excursii, deși în aparentă, ar avea toate motivele să fie fericiti, și sunt oameni care știu să găsească fericirea în cele mai mărunte lucruri deși, aparent nu ar avea prea multe motive. Aceștia din urma sunt fericiti pentru că fericirea se află în ei.
Cei mai multi dintre noi sunt în această eroare de a caută fericirea în exterior când, de fapt, ea se află în noi, așa cum TOTUL se află în noi.
FA:-Ce îmi poate arăta dacă și el are asemenea sentimente sau nu?
CW:-Și acest răspuns îl găsim tot înlăuntrul nostru. Pur și simplu știi, inima ta, corpul tău … chiar și mintea ta știe, deși uneori, dacă ti-e teamă și nu ai încredere, te sabotează.
Dacă ne ghidăm după semnalele exterioare, Gary Chapman, un renumit consilier matrimonial, a descoperit că există 5 (principale) limbaje de iubire:
Fiecare dintre noi are un limbaj principal de iubire deși toate ne sunt cunoscute și ne folosim de ele. Însă numai unul ne este specific și reactionăm la el în mod diferit. Adesea, relatiile noastre sunt nefericite sau chiar se încheie tocmai pentru că nu suntem atenti să detectăm și să folosim limbajul de iubire principal al partenerului nostru.
FA:-Se poate clădi o relatie de cuplu sănătoasă când unul dintre parteneri are la început pe cineva? Care ar trebui să fie abordarea persoanei care iubește și dorește să fie cu cel care se află într-o relatie?
CW:-Categoric, DA. Viata mi-a demonstrat că totul este posibil .. chiar și imposibilul, doar că durează ceva mai mult. 😉
Sigur, depinde foarte mult de conjunctură și de cât de mult își doresc noii parteneri să construiască o relatie sănătoasă. Așa cum aminteam mai devreme, e nevoie ca partenerul care iubește să-și ”testeze” el însuși iubirea, mai întâi, și dacă sentimentul iubirii există cu adevărat, atunci abordarea sa va fi plină de tact și de respect.
FA:-Ce înseamnă atunci când iubești cu adevărat pe cineva? Cum am caracteriza relatia care chiar are la bază iubire?
CW:-Ca să poti iubi cu adevărat pe altcineva, e nevoie să te iubești mai întâi pe tine … 100% și neconditionat!
În acel moment nu mai intri în depresie dacă partenerul nu e tot timpul lângă tine sau dacă te-a părăsit. Pentru că tu ai descoperit în tine tot ce ai nevoie pentru a fi fericit. Abia când ti-ai satisfăcut singur toate nevoile, îl poti iubi cu adevărat pe celălalt pentru ceea ce este el, nu pentru ceea ce-ti dă sau face pentru tine. Atunci, găsești în celălalt sufletul tău pereche.
Fiecare dintre noi visăm și căutăm toată viata sufletul pereche. Există chiar o legendă străveche care spune că, în timpuri foarte îndepărtate, când oamenii trăiau împreună cu zeii, zeii au luat divinitatea din oameni și au ascuns-o așa încât oamenii să nu o mai găsească niciodată. Și pentru că știau că oamenii vor caută pretiosul dar în adâncul pământului, pe fundul marilor sau printre stele, au ascuns-o chiar în sufletul omului, ultimul loc unde omul o va căuta. Acum, ne căutăm sufletul pereche fără să știm că sufletul pereche este deja în noi. Este cealaltă jumătate a noastră despre a cărei existenta nu mai știm, dar pe care o recunoaștem în cei din jurul nostru. Și ne îndrăgostim cu atât mai mult de o persoană cu cât găsim în ea mai multe caracteristici ale jumătătii neștiute din noi.
Cea de a doua variantă a ”discursului”, adică ce s-a întâmplat de fapt, la înregistrarea interviului, poti vedea urmând linkul de mai jos.
Vizionare plăcută!
Dacă ti-a placut Povestea unui interviu … despre iubire și crezi că îi poate inspira și pe altii, ești liber să dai Like și Share cu generozitate. Îti multumesc!
Dacă ești pentru prima dată aici, te invit să citești și alte articole pe blog sau să descoperi ce pachet de coaching ti se potrivește, în pagina de produse și servicii. Ori, poate ești interesat de cursuri și/ sau de evenimente.
Și bineînteles, dacă vrei să fii la curent cu postările mele, te invit să te abonezi la newsletter.
Claudia – Antrenorul tău pentru întelepciune și stare de bine